Jan Bijl

In 1938 ben ik in Soerabaja _ voormalig Nederlands Indië  – geboren. Ik heb mijn jonge jaren in een Jappenkamp doorgebracht. Toen al tekende ik graag . Papier was er schaars . Ik moest niet teveel druk op het potlood uitoefenen , zodat het resultaat uit gegumd kon worden voor een herhaald gebruik ervan.

Na mijn HBS-B diploma gehaald te hebben ben ik mijn carrière als docent bewegingsonderwijs begonnen. Daarna volgde een opleiding tot fysiotherapeut. Op de academie voor fysiotherapie doceerde ik het vak houding – en bewegingsanatomie. Daarnaast bleef ik altijd tekenen en schilderen , waar ik nog steeds erg veel plezier aan beleef.
In de loop der jaren heb ik veel cursussen in verschillende technieken gevolgd.
Zo nam ik bij Max van Haasen lessen in model – en portret tekenen en – schilderen. Bij René Smoorenburg leerde ik de techniek van het fijn schilderen. Van Suzanne Duijf kreeg ik les op de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet. Later volgde ik regelmatig lessen in modeltekenen van Luigi Amati.

Werk van Jan BijlDe weergave van de menselijke gestalte is en blijft een boeiend fenomeen , maar ook de natuur is in vele varianten van fijn geschilderde vogeltjes , tot ruige bossen en lieflijke landschappen in mijn werk te vinden. Daarnaast is water een terugkerend thema. Onder een bruggetje , bij een watermolen , havengezichten , de zee.

Schilderen is het steeds blijven zoeken in het overweldigende aanbod van kleuren , vormen en beweging.

Contact met Jan Bijl kan via schilderscollectief Contrast.